Re07ferat
07.11.2024
"Refleksjoner ved reisens slutt"
Tor Lægreid hadde valgt "Refleksjoner ved reisens slutt" som tittel på sitt yrkesforedrag. Han hadde først en kort gjennomgang av sin yrkeskarriere hos SAS, SAS International Hotels, Sparebanken Nord, Sparebank 1 Nord-Norge, Sparebank !-gruppen AS, TFDS ASA og NOSO/Arktisk filharmoni, samt en rekke styreverv i offentlig og privat virksomhet. Deretter delte han sine tanker om å være leder i offentlig og privat virksomhet, som han konkretiserte i følgende punkter:
- - Ha fokus på fremtiden
- - Vær nysgjerrig, søk ny kunnskap
- - Vær ydmyk
- - Beskytt din profesjonelle og personlige integritet
- - Samle på mennesker som gjør deg godt
- - ABCDEF betydningen av en sterk merkevare
- - En virksomhet blir ikke bedre enn eieren
- - Historien skrives av seierherren. En suksess har mange fedre, en fiasko har kun en mor
31.10.2024
"Tirpitz"
På møtet ble det vist film om "Tirpitz", både om byggingen av skipet og hvilke oppgaver skipet var tiltenkt, og til slutt om senkingen utenfor Håkøya 12. november 1944.
"Tirpitz" var det største slagskipet i den tyske krigsmarinen. Skipet skulle brukes i jakten på allierte handelsfartøy i Nord-Atlanteren, i konvoier på vei til Murmansk.
Å ødelegge eller bare å skade "Tirpitz" ble et viktig mål for de allierte styrkene. Skipet ble angrepet flere ganger av britiske bombefly og miniubåter mens det lå oppankret i Fættenfjorden i Trøndelag og i Kåfjorden i Alta. Etter det siste angrepet i Kåfjorden var skipet alvorlig skadet og tengte reparasjoner. Det gikk for egen maskin til Tromsø, og ble slept til Håkøya. 12. november 1944 ble "Tirpitz" angrepet av 32 britiske Lancaster bombefly og senket. 916 av mannskapet på "Tirpitz" omkom. 807 ble berget i land.
I filmen fikk vi først se hvordan skipet var bygget og utstyrt, fortalt av tyske offiserer som hadde tjenestegjort på skipet. Når det gjaldt selve bombingen og senkingen av skipet fikk vi øyenvitneskildriner både fra tyske offiserer som var ombord, og fra de engelske flygerne som deltok i toktet.
24.10.2024
Kunstig intelligens og helse
Karl Øyvind Mikalsen
Karl Øyvind Mikalsen er førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin, UiT Norges arktiske universitet og avdelingsleder ved Senter for pasientnær kunstig intelligens "SPKI) ved UNN. En av hoedoppgavene for senteret er å bidra til forskning, utprøving, innovasjon og implementering av KI i helsetjenesten til nytte for den daglige kliniske pasientbehandlingen.
17.10.2024
Guvernørbesøk
Besøk av distriktgsguvernør Aud Schjødt Fredriksen og assisterende guvernør Arne Makussen
10.10.2024
Tromsøundersøkelsen 50 år i 2024, hva skjer videre?
Sameline Grimsgaard, professor i epidemiologi og leder for Tromsøundersøkelsen.
Den første Tromsøundersøkelsen ble gjennomført i 1974. Mer en 45 000 tromsøværinger har siden deltatt i en eller flere av de sju undersøkelsene som er gjennomført med 7-8 års mellomrom siden oppstarten, og dermed bidratt til å gi verdifull innsikt i en rekke helseproblemer. Forskning basert på data fra Tromsøundersøkelsen spenner fra kjerneområdet hjerte- og karsykdommer til andre store folkehelseutfordringer som kreft, diabetes, fysisk aktivitet og kosthold, ungdomshelse, aldring og demens, lungsydom, psykisk helse, rus, kronisk smerte, muskel- og skjelettsykommer, munn- og tannhelse, antibiotikaresistens m.m. Hittil er det avlagt om lag 194 doktorgrader, 60 mastergrader og godt over 1 000 vitenskapelige artikler med utgangspunkt i data fra Tromsøundersøkelsen.
Åttende runde av Tromsøundersøkelsen skal gjennomføres i 2025-2026. Sameline Grimsgaard fortalte om erfaringene fra Tromsøundersøkelsen gjennom de 50 år som er gått siden oppstarten, og om hva som skal skje videre i den neste runden avundersøkelsen.
03.10.2024
"Et år som utvekslingsstudent i Argentina"
Øyan Stensen
Ungdomsutveksling er et hovedsatsingsområde for Rotary. Formålet er å arbeide for internasjonal fred og forståelse gjennom vennskap over landegrensene.
Skoleåret 2023-2024 var Øyan Stensen utvekslingsstudent i regi av Rotary i Argentina. Samtidig var Adriana Anahi Herrera fra Argentina i Tromsø som elev på Kongsbakken videregående skole som en del av det samme programmet. Klubben kan være stolt av å ha deltatt i ungdomsutvekslingen i Rotary, og det er å håpe at erfaringene fra forrige år skal bidra til avt vi også kan gjennomføre dette flere ganger.
26.09.2024
"Læringens sol - de glemte dimensjonene."
"Læring gjennom musikk og metaforer"
Professor emeritus Tom Tiller.
Universitetsforlaget presenterer Tom Tiller slik: Tom Tiller, professor emeritus i pedagogikk ved UiT Norges arktiske universitet. Tiller har bakgrunn som lærer og leder i grunnskolen og som leder for den praktisk-pedagogiske utdanningen ved UiT. Han har arbeidet med didaktiske problemstilliner i flere tiåår, og har en lang rekke publikasjoner bak seg, og er en mye lest forfatter i flere land."
Foredraget handlet om metoder for undervisning (didaktikk).
19.09.2024
Lofotmaleren Gunnar Berg
Per Johan Posti, som nylig har kommet ut med boka "Gunnar Berg - Maleren fra Lofoten".
I forbindelse med utgivelsen av boka beskriver Orkana Forlag kunstneren Gunnar Berg som "Lofotens fremste maler i sin tid".
12.09.2024
Karasjokdommen
Høyesterttsadvokat Tor Rekve.
I mai i år avsa Norges Høyesterett i storkammer dom i saken om eiendomsretten til 98,3 prosent av alt areal innenfor Karasjok kommune i Finnmark (ca 5300 km2). Dommen angikk Finnmarkseindommen (FEFO), befolkningen i Karsjok kommune, og deler av de samdiske innbyggerne.
Avgjørelsen gikk i favør av FEFO, men med en skarp dissens (6-5).
I foredraget redegjorde Tor for sakens historikk, de faktiske forhold, rettslige grunnlag, folkeretten, og flertallets og mindretallets begrunnelse for sine standpunkt.
05.09.2024
"Produktiv KI: Hvor er vi nå og hvor er vi på vei"
Marko Lukic, universitetslektor ved Senter for helsefaglig pedagogisk utvikling, UiT Norges arktiske universitet.
Produkti KI /Generative AI) er ansett for "å være en forstyrrede teknologi i høyere utdanning. Som sådan kan den være til stor nytte i akademia og for samfunnet for øvrig. På den annen side avslører denne teknologien mange problemer i samfunnet i dag og åpner for noen spørsmål som vi må svare på i nær framtid.
29.08.2024
Klubbmøte
Det første møtet etter sommerferien ble benyttet til å drøfte klubbsaker, hvor medlemmene kunne snakke om virksomheten i klubben og komme med forslag til aktiviteter og tiltak. Tema som ble luftet var forslag tilforedrag og foredragsholdere, sosiale arrangementer, aktuelle prosjekter og forslag til bedriftsbesøk
13.06.2024
Sesongavslutning og presidentskifte
06.06.2024
De viktigste av de gamle handelsstedene i Nord-Troms
Ernst Isaksen
I møte 25. april fortalte Ernst Isaksen om de gamle jekteskipperne og mannskapene deres, og den viktige funksjonen de hadde med å frakte tørrfisken til Bergen og som returlast hadde med mel og kjoletøyer, vin og brennevin og andre nødvendigheter til landsdelen.
Denne gangen fikk vi høre om de gamle gjestgiverslektene, og Skjervøykongen, om den krangleaktige regimentsfeltskjær på Karnes, om "villmannen" Jørgen Gamst i Kvænangen og om hvordan Giæver-familien i Maursund skulle bli "gudfedre" til de fleste handelsmenn i Nord-Troms.
30.05.2024
Erfaringer og opplevelser som utvekslingselev i Norge
Adriana Anahi Herrera, utvekslingslelev fra Argentina.
Å arbeide for internasjonal fred og forståelse gjennom vennskap over landegrensene er ett av Rotarys formål. Der kommer ungdomsutvekslingen inn som et sentralt bidrag.
23.05.2024
17. mai i Tromsø i 1940
Tore H. Hansen
02.05.2024
Yrkesforedrag og norgespremiere på filmen "One Life"
Kinosjef Sebastian H. Henriksen holdt sitt yrkesfordrag og fortalt om sin oppvekst i Norge som adoptivbarn fra Colombia. Han inviterte samtidig til norgespremiere på filmen "One Life". Filmen foreller den sterke histsorien om Sir Nicholas Winton, som reddet mer enn 600 barn i Tsjekkoslovakia fra nazistene under ande verdenskrig. Hovedrolleinnehaver Anthony Hopkins briljerer. Filmen er baseret på en sann historie.
25.04.2024
Jekteskipper og gjestgiver
Ernst Isaksen
Foredraget handlet om handel og vandel i nord i tida før Tromsø ble by. Det var ei tid hvor de gamle handelsstedene hadde en sentral rolle for å legge til rette for livet til folk i disriktene i Nord-Norge, og hvor jektene og jekteskipperne hadde en like sentral rolle med å frakte tørrfisken til Bergen og hente nødvendghetsvarer tilbake til Nord-Norge.
18.04.2024
Framferden var ikke helt som vi har blitt fortalt
Professor emeritus Arnoldus Schytte Blix.
Foredraget var basert på lesing av mange tusen sider dagbøker av Nansen og medlemmer av mannskapet.
11.04.2024
Investering i tidligfase teknologi- og vekstselskap - Hvordan og hvorfor?
Siviløkonom/MsC fra NHH Knut Sundelin
04.04.2024
Arktisk Filharmoni og Kulturkvartalet
Administrerende direktlør Tor Lægreid i Arktisk Filharmoni
21.03.2024
ASKO NORD AS
Direktør Grete Ovanger
14.03.2024
Utfordringer ved å bygge frølager i permafrost
Sverre Barlindhaug
07.03.2024
Medlemsmøte
29.02.2024
Møljekalas
22.02.2024
cONSTO AS
Adm. direktør Kent-Helge Holst
15.02.2024
kulturnæring og uteliv i tromsø
Øyvind Bakkeby Moe
08.02.2024
Fiskernes agnforsyning SA
Bedriftsbesøk
01.02.2024
ASKO NORD AS
Direktør Grete Ovanger (Møtet ble avlyst på grunn av ekstremværet "Hans"
25.01.2024
Guvernørmøte
Møte med distriktsguvernør Sissel Slettum Bjerke og assisterende guvernør Arne Markussen
18.01.2024
Utvikling av en markedsleder
Eivind Martin Simonsen
11.01.2024
Homo Sapiens ut av Afrika og utvlingen av våre kognitive evner
Tor N. Rekve
04.01.2024
Tromsø kommune, Avdeling for oppvekst, utdanning og kultur
Rådviver Marit Stensen
14.12.2023
Sesongavslutning
07.12.2023
Yrkesforedrag
Trygve Myrvang
30.11.2023
Homo Sapiens - menneskets utviklig fram til ca. 12000 f. Kr. - til jordbruket etablering
Tor N. Rekve
23.11.2023
Årsmøte
16.11.2023
Lutefiskaften
09.11.2023
Tannlege i Midt-Østen
Professor emeritus Clas-Göran Crossner
02..11.2023
"Om sjømilitært fiskerioppsyn og kystvakt fra 1961"
Pensjonert orlogskaptein Birger Tokle
26.10.2023
"Det eldste Russland - hvor ble det av?"
Professor emeritus Erik Egeberg
Professor emeritus Erik Egeberg er en av Norges fremste kjennere v russisk historie. Han var professor i russisk littertur ved UiT Norges arktiske universitet fra 1977. Han har oversatt eldre og nyere russiske forfattere og har skrevet artikler og bøker om russisk kultur og diktning. Blant annet har han oversatt Leo Toslstojs kjente verk Anna Karenina til norsk.